Kilka pozycji z tyrolskiego menu
Na początku bardzo popularne w tyrolskim rejonie - Käsknöpfle, czyli lane kluseczki wymieszane, a właściwie posklejane roztopionym, dość ostrym w smaku serem. Tylko dla koneserów ciężkiego jedzenia.
![]() |
Käsknöpfle |
Tafelspitz to gotowana, pokrojona w plastry wołowina z dodatkiem musu szpinakowego i surówką ze startego chrzanu. Pyszna potrawa.
I wreszcie Wiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński. Brat naszego rodzimego schabowego.
Popularnym deserem austriackim, które wyjątkowo smakuje na stoku jest apfelstrudel. Bardzo słodkie i rozpływające się w ustach ciasto, a dokładniej rolada z cienkiego ciasta z jabłkowym nadzieniem, dodatkowo polana gęstym sosem waniliowym i posypana makiem. Bomba kaloryczna, która syci na kilka godzin szusowania.
Sachertorte, czyli tort Sachera. Bardzo czekoladowy tort, który można było dostać niemal w każdej restauracji czy kawiarni w Austrii. Niestety, ja nie próbowałam, ale wyglądał imponująco.
Kuchnia austriacka jest kuchnią dość tłustą i z dużą ilością mięsa. Jeśli dzień spędza się aktywnie, na stoku bądź w jakikolwiek inny sposób, to takie dania z pewnością wyrównują bilans energetyczny, ale w innym wypadku można się po nich czuć nieco ciężko...
Popularnym deserem austriackim, które wyjątkowo smakuje na stoku jest apfelstrudel. Bardzo słodkie i rozpływające się w ustach ciasto, a dokładniej rolada z cienkiego ciasta z jabłkowym nadzieniem, dodatkowo polana gęstym sosem waniliowym i posypana makiem. Bomba kaloryczna, która syci na kilka godzin szusowania.
Sachertorte, czyli tort Sachera. Bardzo czekoladowy tort, który można było dostać niemal w każdej restauracji czy kawiarni w Austrii. Niestety, ja nie próbowałam, ale wyglądał imponująco.
Kuchnia austriacka jest kuchnią dość tłustą i z dużą ilością mięsa. Jeśli dzień spędza się aktywnie, na stoku bądź w jakikolwiek inny sposób, to takie dania z pewnością wyrównują bilans energetyczny, ale w innym wypadku można się po nich czuć nieco ciężko...
![]() |
Piwo regionalne |
0 komentarze